STICHTING MIROSA

Het laatste nieuws

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Kleurrijke sokken als uitweg uit de ellende

12,50 euro voor een paar sokken. Pardon, twéé paar sokken! Eén voor de koper, het andere voor iemand die voor zijn kleren afhankelijk is van kledinginzameling, zoals door het Leger des Heils.

Ze zijn ontworpen door Patju, artiestennaam van Patrick Nganga (27). Hij heeft een leven achter zich van dakloosheid en andere ellende. Maar belangrijker is zijn toekomst, zijn droom om naam te maken als modeontwerper. De sokken die hij ontwerpt is een begin. Kleurrijke sokken, met maskers. ,,Dat heeft te maken met mijn roots”, vertelt hij in het kantoor van Mirosa aan de Doornakkersweg, een zorginstelling die hem begeleidt om zijn droom waar te maken. ,,Mijn moeder kwam uit Congo. Ik gebruik de kleuren die ze daar dragen, die belangrijk voor hen zijn.”

Maskers is het werk wat Patju voor deze sok maakte. De zo herkenbare bonte Afrikaans kleuren verwerkt in mythische maskers.

Patju  – Eindhoven

Patju is de artiestennaam van Patrick Nganga uit Eindhoven. Deze 27 jarige kunstenaar met Afrikaanse roots heeft ondanks zijn roerige leven, of misschien juist daardoor, de ambitie om modeontwerper te worden. Thuisloos zijn en alle stress die daarbij komt kijken zijn zwaar voor iedereen. Kunst daagt hem uit en helpt Patju zijn emoties te visualiseren. Voor Patju werkt het maken van kunst als inspiratie voor zijn ontwerpen en ideeën op het gebied van mode. Dit kunstwerk waarop kleurige Afrikaanse maskers te zien zijn, staat symbool voor zijn roots in het kleurrijke Afrika. Deze sok is het allereerste kledingstuk van de hand van Patju, collectors item dus!

De verkoop startte in zijn woonplaats op 10 oktober vorig jaar, Werelddaklozendag. ,,Sindsdien zijn we als een reizend circus naar Amsterdam, Rotterdam, Breda, Utrecht en Groningen gegaan. Deze maand was Eindhoven aan de beurt. We hebben overal in de stad onze sokken opgehangen als promotie. Vinders mochten ze houden of schenken aan een dakloze.” Nu zijn ze te koop via letsdogoods.com. Voor 12,50 euro. Voor elk verkocht paar gaat er ook een paar naar een dakloze, via de lokale opvangorganisaties.

Hermus begeleidt de ontwerpers. Hij weet inmiddels dat een sok zijn beperkingen kent. ,,Het is geen schilderij. De breimachine kan maximaal zes kleuren aan. En je kunt geen kleuren mengen voor een zachte overgang. Bovendien worden de boord, hak en teen, apart ingezet, met een neutrale kleur.” Toch konden de ontwerpers zich uitleven. Zo kunnen de inwoners van Breda nu door hun stad lopen met het lokale stratenpatroon rond hun enkels, anderen met bloemen

Voor Patju is dit een belangrij­ke stap. Nu kan hij op zoek naar een eigen plek. Om te wonen en verder te gaan met zijn ontwerpen

,,De sokken zijn geen doel op zich”, benadrukt Hermus. ,,Het gaat om het verwezenlijken van je ambitie.” Dat past perfect bij de zienswijze van Mirosa, vertelt directeur Marie van Steensel. ,,Wij zetten ons in om mensen te helpen hun dromen waar te maken. Voor Patju is dit een belangrijke stap. Nu kan hij op zoek naar een eigen plek. Om te wonen en verder te gaan met zijn ontwerpen.”

Het Textielmuseum in Tilburg opent zondag 10 oktober een tentoonstelling met de sokken van Let’s do Goods

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Logo Origineel

Recente berichten

Snel contact

DIRECT CONTACT MET STICHTING MIROSA

MIROSA

Stichting Mirosa, een bijzondere samenwerking

ZORGAANBOD

Bekijk de verschillende mogelijkheden

CONTACT

Neem contact met ons op