STICHTING MIROSA

Het laatste nieuws

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Ik heb in twee maanden meer bereikt dan in de zes jaar daarvoor

De daklozenopvang in Eindhoven was hard aan vernieuwing toe. De gemeente pakt het grondig aan met snelle hulp, maatwerk en zicht op een zelfstandige woning. Het toverstafje is werk. Ook opvallend: de lichtstad maakte één aanbieder verantwoordelijk voor het hele hulptraject. Lees hier hoe ze dat aanpakken. En wat de voormalig daklozen er zelf van vinden.

Tekst Saskya Nonner
Foto Jeronimus van Pelt
Bron https://magazines.rijksoverheid.nl/

“De nachtopvang in Eindhoven zat in een soort kelder onder een parkeergarage, naast het politiebureau. Het toezicht was dus op orde”, zegt wethouder Renate Richters ironisch, “maar verder was het een deprimerende omgeving met weinig daglicht en nog minder privacy; mensen sliepen in stapelbedden op slaapzalen.” Renate is wethouder jeugd, zorg en welzijn, armoede en inburgering bij de gemeente Eindhoven.

Eindhoven heeft naar schatting 350 dak- en thuisloze mensen. Veertig van hen hebben zware problemen, maar de grootste groep, die ook het hardst groeit, zijn ‘nieuwe’ daklozen: mensen die op straat komen te staan na een scheiding of baanverlies. Economisch daklozen worden ze ook wel genoemd. Hun problemen zijn minder groot en makkelijker op te lossen. Maar dan moet je er wel op tijd bij zijn, voordat schulden en andere problemen zich opstapelen.

In de verouderde nachtopvang zaten alle doelgroepen bij elkaar. “Weet je wat er gebeurt als je iemand die verslaafd is, zware psychische problemen heeft en verstoord gedrag vertoont, naast iemand zet die z’n leven op orde wil krijgen en weer aan het werk wil?”, vraagt Renate. “Dan creëer je een situatie waarin mensen niet tot rust komen en vooruitkijken, maar in een overleefstand staan.”

“Beleid moet zich aanpassen aan de behoeften van mensen, en niet andersom.”

“Ik heb in twee maanden meer bereikt dan in de zes jaar daarvoor”

Dennis (19 jaar): “Bij Springplank kijken ze wie je bent, wat je wilt en wat jij fijn vindt. Daar kunnen heel veel andere organisaties wat van leren.” Dennis woont pas twee maanden in de opvang van Springplank. Hij was een halfjaar dakloos, bivakkeerde in de maatschappelijke opvang – waar hij niet verder kwam – en woonde vijf jaar in jeugdzorginstellingen.


Dennis: “Ik was heel gesloten, durfde niet te praten, ik wilde niks doen. Ik voelde me altijd onbegrepen. Alles werd steeds voor mij bepaald. Hulpverleners keken niet naar mij, maar naar het boekje en gaven me een stempel: onhandelbaar, ADHD, PTSS. Nu er voor het eerst echt naar mij wordt geluisterd, is alles anders. Ik ga vier dagen per week naar dagbesteding bij Mirosa. Dat werkt heel goed voor mij. Ik kan hier doen wat ik wil. Als ik wil koken, mag ik lekker koken. Ik doe ook mee aan een kunstproject; daar word ik kei-rustig van. Van al die dingen die we hier doen had ik nooit durven dromen. Ik voel me hier veilig en vertrouwd; dat heb ik nog nooit gehad, en daardoor kan ik eindelijk stappen maken. Wat ik hier in twee maanden heb bereikt, is meer dan wat ik in de zes jaar daarvoor heb gedaan.


“Ik ga eerst mijn trauma’s verwerken. Als ik die onder controle heb, wil ik graag een baan. Nu heb ik nog een uitkering. Ondertussen doe ik een paar losse klussen, zoals silo’s schoonspuiten, want ik wil wel bezig zijn en een beetje geld verdienen.
“Later wil ik met jongeren gaan werken, liefst in de instellingen waar ik zelf ook heb gezeten. En dan ga ik niet zeggen: jij moet dit doen, want jij hebt daar last van. Nee, dan vraag ik: wat vind jij fijn, wat wil jij doen als je boos bent, hoe zie jij jezelf? Dat wil ik echt bereiken.
“Ik hoop dat gemeenten meer gaan investeren in dit soort plekken, want dan kunnen ze meer jongeren zoals ik helpen. Maatwerk is het enige wat werkt.”

Het gehele artikel lezen, bekijk het hier.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Logo Origineel

Recente berichten

Snel contact

DIRECT CONTACT MET STICHTING MIROSA

MIROSA

Stichting Mirosa, een bijzondere samenwerking

ZORGAANBOD

Bekijk de verschillende mogelijkheden

CONTACT

Neem contact met ons op